Artroskopija zapestja

Artroskopija je diagnostični in terapevtski postopek oz. operacija s katero lahko natančno opredelimo in zdravimo težave, ki so v samem sklepu.

Je moderna, minimalno invazivna metoda, ki kirurgu omogoča, da s pomočjo kamere in ustreznih, majhnih instrumentov natančno pregleda sklep in odpravi (nekatere) težave. Po artroskopiji na koži ostanejo majhne, približno 3 do 4 milimetre velike brazgotine skozi katere je kirurg v sklep uvedel inštrumente.

Indikacije

Artroskopijo zapestja največkrat uporabimo pri diagnostiki in zdravljenju kronične bolečine v zapestju, pri nekaterih rekonstrukcijah vezi (predvsem TFCC, določeneni tipi raztrganine skafolunatne vezi), ganglionih, pri nekaterih degenerativnih stanjih (ulno-karpalni konflikt, druge artroze med zapestnimi kostmi), anatomskih stanjih, ki povzročajo težave (pozitivna ulnarna varianca…) kot pomoč pri naravnavi zlomov, ki zajemajo sklepno površino…

Kako poteka artroskopija zapestja?

Artroskopija zapestja je operacija, ki jo izvedemo v splošni anesteziji ali v regionalni anesteziji, pri kateri je omrtvičena samo roka.

Med artroskopijo zapestja bolnik leži na hrbtu. Na nadlaht namestimo manšeto s pomočjo katere za čas artroskopije prekinemo dotok krvi v roko.

S pomočjo prstnih objemk in distraktorja nato raztegnemo zapestje.

Skozi majhne kožne reze na koži, tako imenovane portale, ki so na točno dolečinih mestih in potekajo proti sklepu med pomembnimi strukturami, ki so pod kožo (tetive, večji živci, žile), v sklep uvedemo kamero in ustrezne kirurške instrumente. Kamera in instrumenti, ki jih uporabljamo pri artroskopiji zapestja, imajo premer 2.7 do 3 milimetre. S pomočjo kamere, ki ima tudi izvor svetlobe, sliko prenesemo na zaslon preko katerega spremljamo potek operacije v sklepu.

Ob pregledu lahko odkrijemo spremembe ali poškodbe na hrustancu, vezeh (predvsem dinamične poškodbe, ki se pokažejo šele ob premikih, v mirovanju pa stanje lahko izgleda normalno), najdemo prosta telesa, moteče spremembe na sklepni ovojnici, ki nastanejo zaradi draženja – sinovitis, ganglione…

Ob pravilni odločitvi za artroskopijo lahko težave tudi odpravimo. Nekatere poškodbe vezi lahko na minimalno invaziven način rekonstruiramo (TFCC, delne raztrganine vezi med malimi zapestnimi kostmi), odstranimo sinovitis, prosta telesa, ciste, ganglione…

Rane oz. portale na koži zapremo s posameznimi šivi ali lepilnimi trakovi.

Popustimo trakcijo, odstranimo prstne objemke in manšeto na nadlahti. Po potrebi namestimo imobilizacijo.

Po operaciji

Po operaciji je potrebno nekaj dni počitka, jemanja zdravil proti bolečinam / analgetikov in hlajenje. Pri rekonstrukciji vezi je potrebno običajno nekaj tednov nositi tudi ustrezno opornico za zapestje. Nato sledi tudi ustrezna rehabilitacija.

Zapleti

Zapleti pri artroskopiji so zelo redki. Največkrat je to dlje časa trajajoča oteklina zapestja, bolečina v predelu zapestja ali kožnih incizij. Lahko pride tudi do okužbe, poškodbe ali brazgotinjenja kožne veje živca, tetive, ali krvavitve.

Ostalo

Artroskopija se vse bolj uvelja tudi pri diagnostiki in zgodnjem zdravljenju obrabe palčevega sedlastega sklepa – rizartrozi.